Hva er riktig bruk av kredittkort?

For at et kredittkort skal lønne seg er det et par viktige aspekter du burde huske på. Velg først og fremst et kort som passer ditt handlemønster.

Husk å betale regninger i tide

Ekstra kredittkortMed et kredittkort kan du utsette betalingen av varer og tjenester til et fastsatt tidspunkt i framtiden. Vanligvis er det snakk om 1 måned, men mange kort gir deg også tidsfrister som overstiger dette. I noen tilfeller kan du faktisk utsette en betaling med inntil 9 måneder i bytte mot en fast avgift. Et eksempel på dette er Ikano Visa hvor du betaler et tillegg på noen hundrelapper for å utvide tidsfristen.

Riktig bruk av kredittkort innebærer at man betaler tilbake det man skylder i tide. Gjør man ikke dette vil beløpet forrentes raskt og potensielt sendes til inkasso. Det er derfor viktig at man overholder de forpliktelsene som står skrevet i avtalen mellom deg og kortets utsteder. Blir beløpet gjort opp for i tide vil det ikke tilkomme noen ekstra utgifter til deg som kunde, og du kan igjen benytte kreditten når det behøves som mest.

Du må også velge et kort som passer ditt handlemønster, og det skal vi snakke om i neste avsnitt.

Spar penger på det du handler mest

Kredittkort kommer i alle typer farger og fasonger. De har også egne innebygde tilbud som gir tilgang på cashback (ref:avslag) hos en rekke forhandlere. Et eksempel på dette er cashback på drivstoff hvor noen kort kan minske regningen med inntil 5% hver gang man fyller tanken. Et norsk ordtak sier at «mange små bekker fort blir til én elv». Det stemmer godt med virkeligheten, da kredittkort lar deg spare penger hver gang du handler.

Eksempelvis har man kortet 365Privat, hvor man mottar en cashback på drivstoff uavhengig av hvilken kjede man fyller hos. Den maksimale tilgjengelige rabatten hvert år er satt til kr 2 000, som utgjør en betydelig sum med penger. Er du gift eller har samboer kan dere begge skaffe et kredittkort for å spare inntil kr 4 000 hvert år. Husker du å bruke kortet hver gang du fyller vil en fast prosentandel av kjøpesummen trekkes fra på den regningen du mottar ved månedsslutt.

Som korteier må du også utvise et sterkt disiplin i hverdagen ved å unngå impulskjøp og sløsing.

Billig finansiering

Kredittkort er et finansieringsmiddel som gir deg fleksibel og umiddelbar tilgang på penger, uansett hvor du er i verden. Dessverre, med tilgang på penger man ikke «eier» er også fristelsen tilstede for å kjøpe ting man ellers ikke ville gjort. Riktig bruk av et kredittkort innebærer derfor at man kun betaler for de varer og tjenester man har råd til/behov for.

Disiplinert bruk av et kredittkort innebærer at man setter opp et månedlig budsjett hvor man regner ut den maksimale summen man kan benytte på kortet. Vær ytterst forsiktig med å betale for dyre varer du ellers ikke ville kjøpt utenom. Du burde også unngå å benytte hele balansen på kortet, og heller ha en fast reserve liggende i tilfelle noe skulle skje.

Det er også viktig at man går gjennom hver transaksjon ved månedsslutt. Gjør det til en fast rutine å kontrollere de utgiftene som står listet på transaksjonsoversikten som du mottar. På denne måten kan se med egne øyne hvor pengene har tatt veien, og hvorvidt forbruket ditt ligger innenfor akseptable nivåer.