Hva er et kredittkort?

Hva skiller et kredittkort fra andre betalingsmidler, og hva er fordelene med løsningen? Vi gir deg svaret i en utfyllende artikkel.

De største forskjellene

kredittkortEn av de viktigste forskjellene mellom et kredittkort og andre betalingsmidler er tidspunktet for overføring av penger mellom deg og selger. Når du trekker kortet i butikken eller handler på internett blir ikke pengene trukket ut av din personlige konto umiddelbart. Det er kortutstederen som dekker beløpet, og du betaler dette tilbake ved månedsslutt gjennom en egen faktura. I mange tilfeller har du også muligheten til å utsette betalingen i henhold til hva du selv ønsker.

Med et debetkort vil du derimot sette penger inn på en egen personlig konto. når du benytter et debetkort vil beløpet trekkes direkte ut fra din egen konto og krediteres hos selgeren. Du vil se dette ved at et beløpet merkes i kursiv i nettbanken. Det finnes også en rekke andre forskjeller du burde merke deg, hvor kjøpsbeskyttelse er én av de viktigste.

Når du handler med et kredittkort er det ikke du, men kortselskapet (Ref:banken) som påtar seg risikoen ved handelen. Jamført kredittkjøpsloven plikter de derfor å gi deg et produkt som etterlever den standard og lovnad som kjøperen ga ved overføringstidspunktet. På godt norsk betyr dette at du som eier av et kredittkort er beskyttet mot manglende og ufullstendig levering av varer du handler på internett. Ettersom kortselskapet dekket betalingen, vil det også være de som går etter en selger som ikke overholder sine forpliktelser.

Det er også viktig å merke seg at du blir belastet en rente for utestående betaling.

Renter og kredittkort

Ettersom betalingen utsettes til slutten av måneden vil banken kunne kreve renter på kjøpet dersom ikke hele summen innbetales ved endt periode. På så måte kan man sammenligne et kredittkort med ordinære forbrukslån. Som korteier har du derfor i prinsippet tilgang på en finansieringsløsning som lar deg dekke økonomiske forpliktelser i bytte mot framtidig betaling. Betaler man inn pengene raskt slipper man også unna med minimale utgifter.

Rentenivåene på kredittkort varierer veldig avhengig av hvilket alternativ du velger. Noen kort på markedet krever effektive renter som overstiger 40%, og omtrent alle benytter seg av annuitetsprinsippet for nedbetaling. Du kan også skaffe et kredittkort med mye lavere rente, hvor et eksempel på dette er Ikano Visa. Andre billige alternativ er slike kort som 365Privat og kredittkortet fra Bank Norwegian.

Hvilket kredittkort du burde velge vil også i stor grad styres av ditt handlemønster. I dag finnes det kort som er skreddersydd for en lang rekke varierte formål. Eksempler på dette er SAS Eurobonus hvor du mottar bonuspoeng for hver krone du belaster kortet. På sikt kan dette byttes inn mot gratis flyreiser til både inn- og utlandet. 365Privat tilbyr også store cashbackfordeler på drivstoff til norske bilister. Ved å benytte kortet kan man for eksempel spare inntil kr 2 000 årlig ved norske pumpestasjoner.

Andre fordeler

Cashback på reiser, matvarer og drivstoff er kun en liten del av hva kortselskaper i dag tilbyr sine kunder. Blant annet finner man også kredittkort med innebygget reise- og avbestillingsforsikring for å nevne noen andre aspekter. En slik løsning er spesielt gunstig for de som befinner seg i utlandet over lange perioder av gangen, og burde kombineres med bonusløsninger for flyreiser. Da separate forsikringer kan koste tusenvis av kroner har du muligheten til å spare betydelige summer ved reise til utlandet.

For at et kredittkort skal lønne seg er man nødt til å ha et balansert og nøktern forbruk. Med andre ord er det viktig at regningene betales innen de fastsatte fristene, og at man utviser disiplin i forbruket. For de aller fleste forbrukere kan kredittkort tilby store besparelser hvert år ved riktig bruk.

Husk også at et slikt kort hjelper deg bygge kreditthistorie. Ettersom betalingen utsettes over tid vil banken også kunne spore din kredittverdighet. Betaler du regninger etter tidsfristene og bruker kortet aktivt vil du raskt kunne oppnå en gunstig og sporbar kreditthistorie som taler til din fordel. Da blir det også mye enklere å oppnå andre lån i framtiden til bolig, bil og hva enn du måtte ønske deg.