Kredittkort med flybonus

flybonus

Det er mange fordeler med å bruke kredittkort på reiser. Eksempelvis tilbyr alle kredittkort i Norge en gratis reiseforsikring (riktignok av varierende kvalitet) når du betaler minst halvparten av reisekostnadene (transport og overnatting) med samme kredittkort. En annen fordel noen kredittkort har i tillegg, er flybonus.

Med et kredittkort som gir deg flybonus, opptjener du bonuspoeng ved å bruke kredittkortet som i sin tur kan veksles inn i flybilletter. Slik kan en sofa, et nytt kjøkken – eller banale utgifter som lørdagshandelen på Rema 1000 gi sommerferiebudsjettet en ekstra liten boost.

Fordelen for kredittkortene er at de gir deg som forbruker et incentiv til å bruke det. Fordelen for deg, er at du får gratis flybonuspoeng for å betale utgifter du uansett ville hatt. Det eneste du må gjøre, er å betale med riktig kredittkort!

I Norge er det 4 kredittkort som gir deg flybonuspoeng når bruker kortet til å handle med:

  1. Bank Norwegian VISA
  2. SAS EuroBonus American Express Classic
  3. SAS EuroBonus American Express Premium
  4. SAS EuroBonus American Express Platinum

Her er det allerede verdt å merke seg et par ting:

  • SAS sine kredittkort er American Express-kort, mens Norwegian sitt kredittkort et et VISA-kort. VISA er akseptert stort sett i hele verden, mens American Express har noe mer begrenset dekningsgrad. Men American Express er for eksempel godtatt i alle Norgesgruppens matvarebutikker (Joker, Meny, Kiwi), og de fleste nettbutikkene.
  • Bank Norwegian VISA et helt gratis å eie, bruke å ha, mens SAS EuroBonus American Express Classic, SAS EuroBonus American Express Premium og SAS EuroBonus American Express Platinum har en årlig avgift.
  • Norwegian sine bonuspoeng kan kun brukes hos Norwegian, mens SAS Eurobonus-poeng kan brukes til å betale for flybilletter med alle selskapene i hele Star Alliance.

Med andre ord er kredittkortene ikke helt likestilte, og mange velger å ha begge fordi de har ulike bruksområder. På grunn av norsk bonusregelverk, oppstår også enkelte morsomheter; for eksempel vil du få bonuspoeng med Bank Norwegian VISA hos Norwegian når du bestiller SAS- eller Widerøe-billetter som er unntatt flybonus, mens du ikke vil opptjene bonuspoeng ved kjøp av disse flybillettene med SAS EuroBonus American Express Classic, SAS EuroBonus American Express Premium eller SAS EuroBonus American Express Platinum.

FÅ OGSÅ MED DEG: Smarte sparetips til ferien

En annen forskjell det er verdt å merke seg, men som vi ikke skal gå i dybden på her, er de ulike vilkårene for reiseforsikringen. Generelt har SAS EuroBonus American Express Classic, SAS EuroBonus American Express Premium og SAS EuroBonus American Express Platinum bedre vilkår i reiseforsikringen enn Bank Norwegian VISA. Særlig SAS EuroBonus American Express Platinum utmerker seg positivt, med blant annet en forhøyet aldersgrense (80 år), sammenlignet med standarden i bransjen på 70 år. Alle kredittkortene dekker imidlertid kredittkortholder, og inntil 3 medreisende forutsatt at minst halvparten av transport og overnatting er betalt med samme kredittkort.

For deg som reiser med Norwegian

For reiser er det Bank Norwegian VISA som gjelder. Med Bank Norwegian VISA får du 1% flybonus på alt du kjøper med ditt kredittkort. Kjøper du for eksempel en sofa til 100 000 kroner, får du 1 000 kroner av Norwegian til å bruke på flybilletter. Handler du og forbruker som en vanlig norsk familie, blir det med andre ord en anseelig sum penger over et år – og sikkert et kjærkomment, skattefritt, bidrag til sommerferiebudsjettet.

Bruker du  Bank Norwegian VISA til å betale for flybilletter med Norwegian, får du enda bedre cashback-bonus med opptil 20% flybonus. Du mottar 5% CashPoints på LowFare-billetter og 20% på Flex-billetter. Reiser du mye i jobbsammenheng med Norwegian, kan det derfor være særdeles lønnsomt å tilby deg å betale for flybillettene dine selv med ditt eget Bank Norwegian ViSA – mot refusjon så klart.

Bank-Norwegian-VISA-kredittkortEff 23,1%,15000,12mnd. Totalt 16764
Bank Norwegian VISA
Inntil 20% cashback-bonus på flybilletter med Norwegian
1% cashback-bonus på alt annet
Ingen årsavgift, ingen gebyrer
Bestill her!Annonse

Et annerledes bonusprogram

Som allerede antydet, skiller Norwegian seg fra andre flybonusprogram med at du ikke opptjener poeng som så veksles inn i billetter, men heller kreditter. Dette er både en fordel og en ulempe. Fordelen er at det er enklere å vite hvor mye opptjeningen gir i økonomisk verdi, mens ulempen er at du ikke blir kreditert for kundelojalitet, men utelukkende omsetning. Én Flex-billett tur-retur Norge-Thailand, gir fort like mye bonuspoeng med Bank Norwegian VISA som 100 tur-retur billetter med LowFare Oslo-Bergen. For deg som flyr mye, er det med andre ord SAS som fortsatt gjelder.

1% cashback-bonus er ikke unikt

En annen innvending man kan reise mot Bank Norwegian VISA, er at 1% cashback-bonus er ikke mye gunstigere enn det mange andre kredittkort på markedet kan tilby, for eksempel Shell Mastercard. Forskjellen er at Shell Mastercard gir deg 1% cashback-bonus i kontanter, mens du med Bank Norwegian VISA er låst til Norwegian-systemet og må ta det ut i flybilletter eller tjenester fra Norwegian. På den annen side kan du jo se på dette som en slags tvungen sparing, og slik sett har det gjerne mye for seg å bruke et Bank Norwegian VISA.

Et eksellent reisekort

Bank Norwegian VISA er et eksellent reisekort, og uavhengig av om du bruker det til å bestille flybilletter og hotell med, bør du ha med deg et Bank Norwegian VISA når du skal utenlands. Bank Norwegian VISA har nemlig ingen gebyrer eller renter på kontantuttak i minibank i utlandet. Bankgebyrene kan ellers fort gjøre seg uhyggelig store, og gjøre høvelige hogg i reisebudsjettet, særlig om dere reiser mange og ikke ønsker å gjøre for store kontantuttak av gangen.

For deg som reiser med SAS, Widerøe og Star Alliance

SAS har som sagt 3 kredittkort fra American Express i tilknytning til sitt EuroBonus-kundefordelsprogram; SAS EuroBonus American Express Classic, SAS EuroBonus American Express Premium og SAS EuroBonus American Express Platinum. De tre kredittkortene er relativt like, men har ulik opptjening av bonuspoeng. Classic gir deg 10 EuroBonus-poeng per 100 kroner du handler for med ditt kredittkort, Premium gir deg 15 EuroBonus-poeng og Platinum gir deg 20 EuroBonus-poeng.

SAS Clasic AESAS Eurobonus PremiumSAS Eurobonus Platinum

SAS Eurobonus American Express Classic

SAS Eurobonus American Express Premium

SAS Eurobonus American Express Platinum

10 EuroBonus-poeng15 EuroBonus-poeng20 EuroBonus-poeng
✘ Concierge Service✘ Concierge Service Concierge Service
✘ Loungetilgang✘ Loungetilgang Loungetilgang
Companion Ticket Companion Ticket Companion Ticket
Årsavgift: 390 kroner.Årsavgift: 1200 kroner.Årsavgift: 1700 kroner.
Bestill her!Bestill her!Bestill her!
Annonse

Classic – mest for poengene

SAS EuroBonus American Express Classic er utrolig nok kredittkortet som for de fleste vil gi mest for pengene. Legger vi til grunn budsjettet i SIFOs referansebudsjett, bruker en vanlig norsk kjernefamilie 253 320 kroner i året på utgifter som kan betales med et SAS EuroBonus American Express-kredittkort.

Hvert SAS EuroBonus-poeng vil da koste deg:

  • 1,5 øre med SAS EuroBonus American Express Classic
  • 3,2 øre med SAS EuroBonus American Express Premium
  • 3,4 øre med SAS EuroBonus American Express Platinum

På den annen side; mens en flybillett på økonomiklasse fra Europa til Nord-Amerika (se hvor mye poeng du trenger her) vil ta deg 9 måneder å tjene opp med SAS EuroBonus American Express Platinum om du bruker en Companion Ticket til å få halvpris, vil det ta deg 1,5 år å nå det samme med SAS EuroBonus American Express Classic om du bruker en Companion Ticket til å få halv pris.

Companion Ticket

Hva er så Companion Ticket? En Companion Ticket oppnår du ved å omsette for minst 100 000 kroner på et av kredittkortene innen et kalenderår. En Companion Ticket kan så brukes på to måter; du kan enten bruke den til å få én ekstra flybillett når du kjøper flybillett hos SAS med flybonuspoeng (altså du får 2 flybilletter for prisen av 1), eller – noe som er relativt nytt – du kan bruke den til å få halv pris på en bonusbillett.

Eksempelvis koster bonusbilletten tur-retur Hawaii på førsteklasse 210 000 bonuspoeng. Med en Companion Ticket kan du enten få 2 billetter for 210 000 EuroBonus-poeng, eller du kan få 1 flybillett til Hawaii på første klasse for 105 000 EuroBonus-poeng.

Enda mer bonuspoeng

For enda mer bonuspoeng enn de du får gjennom SAS Eurobonus American Express-kredittkortene, kan du bruke et Shell Mastercard som bensinkort. Med Shell Mastercard får du nemlig svært gode bensinrabatter hos Shell-bensinstasjoner gjennom fordelsprogrammet Trumf. Trumf-poengene kan taes ut i kontanter, men den kan også veksles inn til svært gunstige kurser i EuroBonus-poeng.

HAR DU SETT?: Hemmelighetene til flest bonuspoeng